Paul van Gerven
22 April 2014

Philips heeft tijdens het eerste kwartaal op verschillende fronten tegenwind ondervonden. Onder meer wisselkoerseffecten, de marktsituatie in China en Rusland, en de tijdelijke stillegging van de Healthcare-productievestiging in Cleveland hadden een negatieve impact op de resultaten. Philips verwacht voorlopig geen verbetering, al ‘blijven we er volledig op vertrouwen onze middellange-termijndoelstellingen voor 2016 te zullen behalen’, aldus CEO Frans van Houten.

In het eerste kwartaal noteerde Philips een omzet van 5,0 miljard euro, tegen 5,3 miljard euro dezelfde periode vorig jaar. De winst daalde van 162 naar 137 miljoen euro. Vooral de Healthcare-divisie drukte op de resultaten: daar daalde de omzet met twee procent vergeleken met vorig jaar. Dit mede door genoemde stillegging in de Verenigde Staten, die Philips in januari vrijwillig implementeerde na een inspectie van de Food and Drug Administration (FDA). Philips verwacht in het tweede kwartaal de productie te hervatten.

Bij Lighting lag de vergelijkbare omzet op hetzelfde niveau, met als uitschieter de ledproducten, die 37 procent groeiden. De vastestofverlichting vormt inmiddels een derde van Lightings omzet. Consumer Lifestyle, ten slotte, noteerde een omzetstijging op vergelijkbare basis van 7 procent.