Alexander Pil
24 April 2006

Philips Research heeft samen met risico-investeerder New Venture Partners een spin-off opgericht om zijn electrowetting-technologie te vercommercialiseren. Liquavista heet de starter die zich richt op mobiele schermpjes. De technologie zorgt voor heldere kleuren en goede resolutie, haalt videosnelheden en is ook nog eens energiezuiniger dan bestaande oplossingen.

’Het verbruik en het kleurenpalet dat we kunnen maken, vormen de grootste voordelen van de technologie‘, zegt Johan Feenstra, die samen met Robert Hayes verantwoordelijk was voor de ontwikkeling. ’Omdat we geen backlight gebruiken maar omgevingslicht, zijn we 8 tot 10 keer zuiniger dan onze grootste concurrent lcd.‘ Electrowetting is daarom met name geschikt voor mobiele toepassingen zoals automotive, camera‘s, dvd-spelers, horloges, mobiele telefoons en MP3-spelers. Ook wil Liquavista meespelen op de markt van tv op mobieltjes.

Liquavista_elektronisch_papier
De beeldschermen van Liquavista zijn iets dikker dan een velletje papier en werken met het electrowetting-principe, dat gebaseerd is op bewegende oliedruppeltjes.

Electrowetting-schermen bestaan uit kleine celletjes van slechts een paar vierkante millimeter groot. Deze pixels zijn opgebouwd uit een isolerend laagje, een druppel gekleurde olie en een hoeveelheid water. In rust spreidt de olie zich gelijkmatig uit over de waterafstotende isolator. De rest van de cel wordt opgevuld door water.

Omdat de oppervlaktespanningen op zo‘n kleine schaal veel meer invloed hebben dan de zwaartekracht, is het evenwicht in de pixel stabiel. Het aanbrengen van een spanningsverschil over een elektrode onder de isolator en het water verstoort het krachtenspel. De extra elektrostatische component maakt dat het energetisch beter is als het water in contact komt met het hydrofobe isolator. Hierdoor wordt de olie naar één kant gedreven en komt de witte ondergrond bloot te liggen. Zonder spanning is de pixel van bovenaf gezien gekleurd, met spanning wit.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.

De reactietijd van de olie bedraagt ongeveer 10 milliseconden. Dat is vergelijkbaar met de snelheid van lcd-schermen. De Philips-schermen zijn dan ook snel genoeg om videobeelden op te vertonen. Daar komt nog bij dat de reflectiviteit aanzienlijk hoger is dan bij andere technologieën. Met 60 procent komt die zelfs in de buurt van de 70 procent van gewoon papier. Het productieproces vertoont sterke overlap met dat van lcd-displays. Hierdoor kan Liquavista snel met producten op de markt komen.

Liquavista vestigt zich op de High Tech Campus in Eindhoven. Het twintigkoppige team bestaat onder meer uit de geestelijk vaders Feenstra en Hayes. Mark Gostick gaat de spin-off leiden. Hij maakte deel uit van het oorspronkelijke team achter Cambridge Display Technology (CDT) en is ervaren op de displaymarkt.

De start-up heeft al werkende prototypes. Feenstra: ’Op dit moment zitten we op schermpjes van 2,5 inch. In 2007 moeten we dan de eerste producten op de markt hebben. We mikken op simpele displays voor horloges en MP3-spelers. Omdat we met electrowetting alle kleuren kunnen maken, kunnen we daar de meeste toegevoegde waarde halen. Denk aan bedrijfslogo‘s in de juiste tint of schermpjes die dezelfde kleur hebben als het apparaatje zelf.