René Raaijmakers
15 August 2006

Philips gaat samenwerken met BG Medicine uit het Amerikaanse Waltham. Het draait om de ontwikkeling van persoonlijke diagnose en medicijntoediening. De Nederlandse multinational neemt een minderheidsbelang van 6,3 procent in de Amerikaanse start-up die mede werd opgericht door de Nederlander Pieter Muntendam, de huidige president en CEO van BG Medicine.

Sinds zijn oprichting werkt BG Medicine aan de ontwikkeling van een platform om zicht te krijgen op genexpressie, eiwitten en moleculen die een rol spelen in de celstofwisseling. De duizenden stoffen, allemaal met een eigen concentratie, leveren een profiel op. Deze moleculaire vingerafdruk is te gebruiken voor diagnostische doeleinden, maar de informatie geeft ook zicht op het verloop van het herstelproces. Farmaceutische bedrijven zijn volgens BG Medicine geïnteresseerd in deze technologie omdat ze daarmee kunnen zien of hun medicijnen aanslaan.

Philips krijgt toegang tot BG Medicines technologie om biomarkers vroegtijdig te ontdekken en te identificeren. Biomarkers kunnen toegediende synthetische moleculen zijn, maar ook celonderdelen waaraan de aanwezigheid van een ziekte valt af te lezen. Met kennis over biomarkers is in theorie een geneesmiddel op maat te maken voor patiënten.

Biomarkers spelen ook een grote rol in de moleculaire diagnostiek en beeldverwerking op moleculair niveau, een gebied waar Philips sterk is. Biomerkjes maken de vroegtijdige ontdekking van ziektes mogelijk. Ze kunnen bovendien een aanwijzing vormen of de therapie aanslaat.

’We beleven de opkomst van een nieuw tijdperk in de gezondheidszorg waarbij de combinatie technologie en biologie een hele nieuwe generatie verbeterde diagnose- en behandelingsmogelijkheden opleveren‘, zegt Rick Harwig, CTO van Philips. Volgens de researchbaas is de kennis van BG Medicine een welkome aanvulling op Philips‘ strategie in de gezondheidsmarkt.

’De convergentie van technologie en biologie schept nieuwe mogelijkheden in de gezondheidszorg‘, zegt Pieter Muntendam. Hij verwacht dat de samenwerking met Philips vooral resultaten zal opleveren bij de bestrijding van hartziektes en kanker.

BG Medicine werd in 2000 opgericht als Beyond Genomics door systeembiologen uit Harvard, Purdue, Indiana en Leiden. Later werd het bedrijf omgedoopt tot BG Medicine om de focus op de markt voor ontwikkeling van geneesmiddelen te benadrukken.

Flagship Ventures uit het Amerikaanse Cambridge zorgde voor het eerste kapitaal. Later nam ook Gilde een aandeel. In totaal ontving BG Medicine tot nu toe ruim 20 miljoen euro risicokapitaal.