Pieter Edelman
19 February 2016

Philips gaat samen met Hitachi Data Systems, een dochter van het Japanse Hitachi, een vendor neutral archive (vna) ontwikkelen; een universele gegevensbeheeroplossing voor medische beelden, documenten en andere klinisch data in standaard formaten. De twee bedrijven mikken met hun gezamenlijke oplossing vooral op de omgevingen met zeer hoge volumes; conventionele vna’s bieden niet altijd de schaalbaarheid die nodig is wanneer met vele miljoenen gegevens van meerdere afdelingen wordt gewerkt.

Zorginstellingen krijgen te maken met een steeds grotere variëteit aan digitale systemen en groeide bestandsgroottes. Philips zegt dat zijn grootste klanten meer dan twee miljoen medische beelden per week produceren, uiteenlopend van röntgenbeelden en ct- en mri-scans van radiologie-, cardiologie- en oncologie-afdelingen, tot digitale foto’s die dermatologen en plastisch chirurgen tijdens consulten maken. Een enkele scan kan al honderden megabytes in beslag nemen. In de nabije toekomst komen daar nog eens digitale genomica- en pathologiegegevens bij, met nog grotere datavolumes.

Op dit moment worden beelden vaak op aparte systemen bewaard. Een vna maakt het mogelijk om alle gegevens op een centrale plek op te slaan en ze via een standaard methode te ontsluiten. Philips wil de oplossing in de tweede helft van 2016 op de markt brengen als aanvulling op zijn bestaande aanbod aan pacs-systemen en beeldanalyse-oplossingen.