Pieter Edelman
1 March 2007

Philips en Intel hebben een draadloze tablet-pc ontwikkeld die artsen en verplegend personeel als elektronisch patiëntdossier kunnen gebruiken. Met het apparaat kunnen gebruikers draadloos informatie in de centrale database van een ziekenhuis opvragen of bijwerken. De mobile clinical assistents (MCA‘s) kan daarvoor zowel WLan als Bluetooth gebruiken. Verder beschikt de computer over een RFID-lezer en streepjescodescanner en een digitale camera. Het apparaat is te bedienen via het 10,4 inch aanraakscherm.

Philips20MCA201 web
Met de mobile clinical assistant van Philips kunnen artsen of verplegend personeel te allen tijde de gegevens van een patiënt raadplegen of aanpassen.

De tablet-pc is gebaseerd op het MCA-platform van Intel. ’Intel heeft de binnenkant ontwikkeld, wij hebben de vormgeving en het docking station eromheen gebouwd‘, zegt Gert van Santen van Philips. Intel koos voor Philips vanwege zijn kennis op het gebied van displaytechnologie. Het apparaat is bestand tegen schokken en desinfecterende middelen, zodat het medisch personeel het regelmatig kan afnemen.

Volgens Van Santen is het apparaat primair bedoeld voor de Europese markt, maar hij denkt dat de pc het ook goed doet in Amerika, met name in ziekenhuizen die nu al veel Philips-apparatuur hebben staan. Intel werkt op de verschillende continenten samen met verschillende elektronicafabrikanten voor het ontwikkelen van mobile clinical assistents.