Pieter Edelman
15 December 2005

Philips Medical Systems en het Duitse Schering hebben een alliantie gevormd om diagnostische toepassingen voor optische beeldvorming te ontwikkelen. Deze lasertechniek construeert driedimensionale beelden van weefsels. Philips en Schering gaan de techniek onderzoeken, ontwikkelen en commercialiseren. Philips neemt de apparatuur voor zijn rekening. Schering ontwikkelt de stoffen die op het laserlicht reageren, de optische dyes. Daarbij verdelen ze zowel de ontwikkelkosten en toekomstige inkomsten fiftyfifty.

’Dit kan de Senseo van Philips Medical worden‘, vertelt Sjaak Deckers van Philips‘ Molecular Imaging-groep. ’De kracht van de samenwerking is onze expertise in optica en systeemontwerp gecombineerd met het marktleiderschap van Schering in het maken van optische dyes.‘ De bedrijven verwachten dat de markt na een commerciële lancering met meer dan twintig procent per jaar zal groeien.

0512121352450

Voor het mammografiesysteem van Philips en Schering hoeft de borst alleen ondergedompeld te worden in een verstrooiende vloeistof. Er komt geen druk of ioniserende straling aan te pas en is daardoor patiëntvriendelijk.

Philips en Schering willen in eerste instantie een mammografiesysteem ontwikkelen. Optische beeldvorming meet zowel de verstrooiing als de absorptie van laserlicht in biologische weefsels en leidt daar een driedimensionaal beeld uit af. De gebruikte techniek kan weefsel met een totale dikte van 15 tot 20 centimeter bestuderen. Rood licht in de buurt van 700 nanometer dringt het beste door in biologische weefsels. Rode bloedcellen absorberen deze specifieke golflengtes, afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Tumoren kenmerken zich door veel bloedvaten, maar het zuurstofgehalte wijkt af van normaal weefsel.

 advertorial 
Bits&Chips event 2023

Test less, verify Moore

At the Bits&Chips Event 2023 on 12 October 2023, Phillipa Hopcroft from Crocotec and Ivo ter Horst from ASML will kick off with a keynote speech on transforming how lithography machine software is built. Make sure to keep an eye on the website for program updates and save the date!

Philips voerde vijf jaar geleden al proeven uit met een mammografiesysteem beeldvormingbestaande uit een cup met 256 optische sensoren en glasvezels. Deze fibers zijn aangesloten op lasers met verschillende golflengtes. Om de beurt geeft elke glasvezel een lichtpuls. Alle 256 sensoren vangen vervolgens het verstrooide licht op, waarna software hier een beeld uit samenstelt. ’De resultaten waren niet goed genoeg voor praktisch gebruik‘, vertelt Deckers. Schering test nu de fluorescerende omocianine-dye. De combinatie van de absorptie- en fluorescentiemetingen laten plekken met veel doorbloeding zien. Dit kunnen beginnende tumoren zijn. Deckers: ’Schering probeerde dit eerst samen met een ander apparaat, maar dit werkte niet goed genoeg. De samenwerking met een bedrijf met ruime ervaring in optische apparatuur moet tot een beter resultaat leiden.‘ Andere voordelen van deze technologie zijn dat er geen ioniserende röntgenstraling bij komt kijken en dat het ongemak voor de patiënten kleiner is.

0512141627290
Optische beeldvorming werkt met laserlicht met verschillende golflengtes. Het weefsel verstrooit en absorbeert dit licht en de dye van Schering fluoresceert bij specifieke golflengtes. Door het gebruik van verschillende golflengtes zijn bloedvaten en zuurstofarme omgevingen te onderscheiden. Een eventuele tumor of andere verstoring beïnvloedt het lichtpad. Door het meten van de lichtopbrengst rondom de borst bij het beurtelings belichten van verschillende posities kan een computer het driedimensionale beeld reconstrueren.

De Eindhovens-Duitse samenwerking blijft niet beperkt tot mammografiesystemen. Op dit moment ontwikkelen de partners samen dyes die zich nog specifieker in groeiende tumoren ophopen. Verder willen ze dyes en apparaten voor andere ziektebeelden ontwikkelen. ’We willen samen een breed portfolio opbouwen van optische agents en optische apparatuur‘, aldus Deckers. De bedrijven onderzoeken ook samenwerking voor andere beeldvormende technieken en op andere aandoeningen.

’We hebben afgesproken exclusief samen te werken op specifieke gebieden‘, vertelt Deckers. ’Deze samenwerking is een voorbeeld van open innovatie. We willen dat onze resultaten ook voor andere fabrikanten toegankelijk zijn. Door het delen van de opbrengsten, kunnen Philips en Schering daar samen van profiteren.‘