René Raaijmakers
19 June 2006

Philips Semiconductors zet zijn plan door voor een joint venture 300 mm-chipfabriek. Dat verklaarde Ajit Manocha, de man die bij Philips Semiconductors verantwoordelijk is voor de productie, op een bijeenkomst van de Fabless Semiconductor Association (FSA) in het Amerikaanse Santa Clara. Manocha wil in 2008 of 2009 een joint venture-fab op stoom hebben.

De afgelopen maanden riep ook ST-topman Carlo Bozotti dat hij op zoek was naar een partner om zijn 300 mm-fabriek in het Italiaanse Catania snel te kunnen vullen. Mocht de chipdivisie van Philips besluiten om mee te liften op de lopende onderneming van ST, dan kunnen beiden op redelijk korte termijn hoge volumes gaan draaien. Philips en ST delen in het Franse Crolles al een pilotfabriek, ontwikkelen samen procestechnologie en delen een omvangrijke hoeveelheid IC-ontwerpkennis.

De ST-fabriek M6 in Catania sluit goed aan bij Philips‘ producten. De 300 mm-fab is geschikt voor geavanceerde logica. Philips zou hier zonder veel problemen de producten kunnen draaien die nu bij TSMC lopen. Afgelopen mei vertelde ST‘s chief operating officer Alain Dutheil nog aan analisten dat er plannen waren om Crolles2 op te schalen naar 2500 waferstarts per week in het derde kwartaal van 2006. ST zou deze uitbreiding dan wel moeten delen met Freescale en Philips. Dutheil zei te verwachten dat de M6-fabriek in het begin van 2007 start met chipproductie.

Om samen met ST chips te gaan produceren in Catania is het voor Philips Semicondutors strikt genomen niet nodig om met ST een joint venture aan te gaan. Dat beide bedrijven individueel en openlijk naar buiten treden in hun zoektocht naar partners laat in ieder geval zien dat ze er samen nog niet uit zijn. De 300 mm-fab Crolles2 voor pilots en kleinschalige productie is voor Freescale, Philips en ST de sleutel tot geavanceerde procestechnologie. Philips Semiconductors maakte vorig jaar bekend dat het drie 90 nm CMos-producten in de Crolles2-alliantie produceerde. De drie werken aan 65 nm-processen, een 45 nm-proces staat op de planning. De meest geavanceerde producten laat Philips bij SSMC, TSMC en UMC produceren, aldus Manocha.

BCe24 save the date