Pieter Edelman
23 August 2012

Philips gaat exclusief de systemen leveren van het Amerikaanse Corindus waarmee chirurgen hartkatheters robotgestuurd kunnen inbrengen vanachter een console. Dat moet het comfort en de veiligheid van de chirurg ten goede komen. De apparatuur moet gekoppeld worden aan röntgensystemen om de ingreep te volgen, het ligt voor de hand dat Philips hier zo veel mogelijk zijn eigen apparatuur bij levert.

Corindus_katheterisatierobot
Het Corindus-systeem is een afstandsbedieing waarmee de chirurg, afgeschermd van de röntgenstraling, een katheter naar het hart kan manoeuvreren.

Philips startte vorig jaar al een alliantie met Corindus voor de integratie van zijn röntgenfluoroscopiesystemen en hun Corpath 200. Het nam toen ook een minderheidsbelang in het bedrijf uit Natick, Massachusetts. De Corpath is bedoeld voor het plaatsen van stents of ballonnetjes in de kransslagader. Normaal stuurt een chirurg hiervoor handmatig een katheter via een slagader in het arm of been naar het hart. Daarbij wordt hij blootgesteld aan röntgenstraling, wat op de lange termijn tot gezondheidsproblemen kan leiden. Bovendien leidt het zware loden schort gecombineerd met de werkhouding vaak tot ergonomische klachten. Met het Corindus-systeem zit de chirurg achter een console met beeldschermen en knoppen, afgeschermd van de röntgenstraling. Een robot bij de patiënt vertaalt de commando‘s naar de nodige bewegingen.

Het Corpath 200-systeem kreeg in juli goedkeuring van de Amerikaanse FDA voor gebruik. De distributieovereenkomst geldt dan ook voor de Verenigde Staten.