Een Europees consortium onder leiding van Philips Photonics heeft aangetoond dat vertical-cavity surface-emitting lasers (vcsels) met dezelfde geautomatiseerde hoogvolumeprocessen kunnen worden geproduceerd als andere halfgeleidercomponenten. Dat zou de markt voor de lichtbronnen een impuls moeten geven. Ze worden onder meer toegepast in de communicatie en sensoren.
Vcsels zijn laserdiodes die hun lichtstraal loodrecht vanaf het oppervlak uitzenden. Ze bestaan uit verschillende actieve nanolagen ingeklemd tussen spiegels (Bragg-reflectors), die zelf ook weer uit verschillende lagen van afwisselende brekingsindex bestaan.

Op papier hebben vcsels een groot aantal productievoordelen, onder meer dankzij integreerbaarheid, testbaarheid en schaalbaarheid. Deze voordelen waren echter nog niet in de praktijk gerealiseerd. Daarom startte Philips Photonics samen met onder meer de TU Eindhoven en STMicroelectronics het project VCSEL Pilot Line for Illumination, Datacom and Power Applications, dat werd gesponsord door de Europese Unie en de Duitse federale overheid.
Nu het project met succes is afgerond, gaat Philips Photonics productie van vcsels in Ulm volgend jaar verdubbelen.