Pieter Edelman
10 January 2018

Philips Lighting is voornemens 118 banen, ongeveer een derde van het totaal, te schrappen bij zijn researchafdeling op de High Tech Campus. Het Eindhovense bedrijf zegt dat het de maatregel neemt om efficiënter te werken, maar ook omdat het steeds meer samen met partners ontwikkelt. Daarvoor zijn minder mensen nodig.

De operatie is ingegeven doordat Philips’ voormalige verlichtingstak zich wil toeleggen op iot-toepassingen, zegt een woordvoerder: ‘Voor consumententoepassingen werken we samen met partijen als Amazon, Apple en Google, op straatverlichtingsgebied hebben we partnerschappen met bijvoorbeeld Ericsson en American Tower. We zitten ook in kantoren: samen met Cisco hebben we een power-over-ethernet-oplossing ontwikkeld waar je verdere uitbreidingen op kunt maken. Wij willen in dat soort samenwerkingen de verlichtingstoepassing verzorgen, maar proberen niet meer zelf een heel platform of een heel ecosysteem te ontwerpen.’

De afdeling op de High Tech Campus werkt onafhankelijk van de productdivisies aan nieuwe verlichtingsoplossingen, met een horizon van meerdere jaren. ‘Het is geen r&d, het gaat echt om research’, aldus de woordvoerder. Dat kan bijvoorbeeld gaan om efficiëntere leds, maar ook om nieuwe toepassingen of bedieningen. De maatregel treft posities die niet meer relevant zijn voor de nieuwe business, maar Philips Lighting doet daar geen nadere mededelingen over.

Het personeel is gisteren geïnformeerd over de ontslagronde. Formeel moet de ondernemingsraad nog zijn goedkeuring geven aan de plannen. Daar staat een periode van zes tot acht weken voor.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood has created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.

Philips_Hue
Voor zijn Hue-verlichting sluit Philips Lighting aan bij de bestaande iot-ecosystemen.