30 March 2017

Philips gaat samenwerken met het Amerikaanse Pathai voor de analyse van pathologiebeelden met deep learning. Pathai is een start-up van MIT- en Harvard Medical School-onderzoekers die vorig jaar een prijs wonnen voor een beeldverwerkingssysteem dat kankerlaesies kan detecteren in microscopische beelden van lymfeklieren. Philips wil deze techniek nu opnemen in zijn digitale-pathologiepakket voor het kwantificeren van deze laesies. Pathologen zijn er namelijk veel tijd mee kwijt als ze dit handmatig moeten doen.

Philips is een van de bedrijven die inzet op digitale pathologie, ofwel het inscannen van microscopische coupes op hoge resolutie om ze via een digitale workflow beschikbaar te maken – net als eerder bij radiologie gebeurde. Hierdoor kunnen pathologen de beelden op afstand bekijken en kunnen beeldverwerkingstechnieken worden toegepast op de scans.

Deep learning is hiervoor een aangewezen techniek omdat deze methode goed is in het combineren van verschillende subtiele hints en omdat de benodigde grote hoeveelheden trainingsdata beschikbaar zijn. Eerder sloot Philips al een overeenkomst met het Twentse pathologielaboratorium Labpon om hier aan te werken. De samenwerking met Pathai moet zich op den duur ook richten op andere aandoeningen.