Pieter Edelman
25 March 2015

Philips heeft een overeenkomst gesloten met Janssen Pharmaceutica om point-of-care-testen te ontwikkelen voor neuropsychiatrische aandoeningen. De samenwerking draait rond Philips’ Minicare-systeem, een platform met een universeel handheld apparaat en applicatiespecifieke wegwerpcartridges. Philips zal de cartridges ontwikkelen, Janssen neemt de klinische tests voor zijn rekening. Uiteindelijk zal de farmaceut ook het product op de markt brengen. Philips wil naar aanleiding van de overeenkomst zijn productiefaciliteit op de High Tech Campus uitbreiden.

Philips probeert zijn Minicare-technologie al geruime tijd op de markt te brengen, tot nog toe met weinig succes. Al meer dan een decennium geleden begon het met de ontwikkeling van de technologie onder de naam Magnotech. In 2008 kondigde het samen met een Britse producent van drugstesten aan binnen een jaar een product op de markt zou hebben, maar dat is er tot nog toe niet van gekomen. In 2010 meldde het dat het binnen twee jaar samen met Biomérieux een hartinfarcttest marktrijp zou hebben, maar die ontwikkeling loopt nog steeds. Voor de nieuwe overeenkomst zegt Philips alleen dat de ontwikkeling meerdere jaren zal duren.

Het Magnotech-systeem is bedoeld om de concentratie van een specifieke biomarker in een monster te bepalen. Deze kan binden aan antilichamen op zowel de bodem van de cartridge als op magnetische deeltjes. Nadat een druppeltje bloed in de cartridge is gebracht, worden de deeltjes met een magneetveld eerst naar de bodem getrokken en vervolgens weer weggeduwd. Wanneer de biomarker aanwezig is, blijven de deeltjes echter aan de bodem kleven. Dit kan optisch gedetecteerd worden.