Alexander Pil
1 July 2005

OTB Engineering uit Eindhoven staat op het punt de activiteiten van Philips Polyled in Heerlen over te nemen. Dat meldt Eindhovens Dagblad. De overname zou bijna zijn afgerond. Financiële details zijn niet bekend. OTB en Philips onthouden zich van commentaar. Mogelijk komen 70 arbeidsplaatsen te vervallen. Nu werken er in Zuid-Limburg zo‘n 120 mensen aan de proefproductie van de kleine beeldschermpjes. Philips is al langer op zoek naar partners voor zijn Polyled-technologie. Door de geringe interesse van grote partijen lijkt OTB de strijd te winnen.

Polyleds zijn kleurenschermpjes die dunner en energiezuiniger zijn dan de veelgebruikte LCD-displays. De pixels geven zelf licht en hebben dus minder stroom nodig dan schermen met vloeibare kristallen die energievretende achtergrondverlichting vereisen. De nieuwste generatie telefoons hadden al Polyled-schermpjes moeten hebben, maar Philips is er niet in geslaagd de levensduur commercieel aanvaardbaar te maken.

Het Eindhovense bedrijf OTB Engineering is gespecialiseerd in de ontwikkeling van productiesystemen voor dunne films, zoals contactlenzen en zonnecellen. Het bedrijf werd in 1994 opgericht door Ron Kok, de man die mede aan de basis stond van cd-machinefabrikant ODME. Shell Solar is een van OTB‘s klanten.