Pieter Edelman
18 December 2012

Philips kan de röntgendosis van zijn beeldvormende apparatuur voor dotterbehandelingen met driekwart terugschroeven, blijkt uit de voorlopige resultaten van een klinisch onderzoek in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein. Bij vijftig patiënten die behandeld werden voor een vaatvernauwing in het bekken werd de nieuwe aanpak vergeleken met beelden van het oude apparaat, en de kwaliteit bleek steeds net zo goed te zijn.

Philips_Alluraclarity
Het verloop van dotterbehandelingen wordt via röntgenapparatuur gevolgd. Door krachtige beeldverwerking kan Philips de dosis in zijn nieuwste generatie beeldvormende apparatuur flink verlagen.

De verbetering, ClarityIQ gedoopt, wordt mogelijk gemaakt door het apparaat uit te rusten met aanzienlijk krachtigere processoren voor de beeldverwerking. Philips heeft daarmee over de hele linie optimalisaties doorgevoerd in de beeldverwerkingspijplijn. De techniek behelst onder meer het wegfilteren van niet-beeldvormende röntgenstraling, ruisreductie en realtime compensatie van de bewegingen van de patiënt en de tafel.

De technologie wordt ook ingezet om bloedvaten in andere lichaamsdelen in het kaart te brengen zoals het hart, de hersenen en longen. De beeldverwerkingsalgoritmes zijn voorzien van specifieke kennis over deze lichaamsdelen.