Pieter Edelman
11 December 2009

Philips Research wil dat consumentenproducten van kleur en uiterlijk kunnen veranderen via een nieuw type e-paper dat het getoond heeft. MP3-spelers of mobieltjes kunnen zich dan bijvoorbeeld aanpassen aan de kledij van de drager. Op termijn zien de researchers zelfs behang of ’gordijnen‘ van het materiaal als toepassing. Philips toonde zijn technologie op de International Display Workshops in Japan.

Philips_E skin
Philips Research heeft een e-paper-technologie getoond die kan schakelen tussen transparant en gekleurd of zwart. Het bedrijf wil de vinding gebruiken voor gadgets die hun kleur en patroon kunnen aanpassen aan de situatie.

De e-skin, zoals Philips zijn technologie noemt, is gebaseerd op normaal e-paper. Hier zitten in elke pixel geladen zwarte pigmentdeeltjes gesuspendeerd in een witte vloeistof. Een elektrische lading stuurt ze naar de achterkant of juist naar de voorkant, waardoor de pixel respectievelijk wit of zwart kleurt. In het in-plane-kleurensysteem van Philips worden pixels niet zwart of wit, maar gekleurd of transparant. De gekleurde pigmentdeeltjes worden daartoe verspreid over de pixel, respectievelijk aan de zijkant geconcentreerd achter een klein masker. Door pixels met de verschillende basiskleuren op elkaar te stapelen, is het hele spectrum te maken. Volgens Philips is de technologie ook te gebruiken voor normale e-paper-displays.