Philips heeft goedkeuring ontvangen van de Europese instanties om zijn gecombineerde MRI- en Pet-scanner op de markt te brengen. De Amerikaanse autoriteiten hebben hun fiat nog niet verleend. Met deze Ingenuity-scanner brengt Philips voor het eerst in tien jaar een nieuwe medische beeldvormingstechniek op de markt.
Het combineren van de twee technieken is belangrijk omdat ze zich allebei op een ander aspect richten: MRI brengt de structuur in beeld, Pet de activiteit van organen en weefsels. Technologisch is de integratie echter een huzarenstuk. In de Ingenuity heeft Philips een bestaande MRI-scanner en Pet-scanner naast elkaar gezet, waarbij de tafel met de patiënt daartussen heen en weer schuift. De computer legt de beelden vervolgens over elkaar heen. De scanners zijn op die manier ook los van elkaar te gebruiken.

Bij positron-emissietomografie (Pet) wordt doorgaans een radioactief stofje in de bloedbaan gebracht dat erg lijkt op glucose. De scanner lokaliseert vervolgens de hoeveelheid radioactiviteit in de ruimte, die bij actieve organen hoger ligt omdat die meer glucose verstoken. Dit speelt bijvoorbeeld een grote rol bij tumoren. Pet ziet dus niet direct weefsels. Voor sommige aandoeningen wil de arts de activiteit het liefst koppelen aan een (afwijkende) structuur.
Om die reden wordt Pet nu vaak gecombineerd met CT. Medici zouden daar echter liever MRI voor gebruiken. CT is minder goed in het waarnemen van zachte weefsels dan MRI. Bovendien gebruikt de technologie röntgenstraling, wat onwenselijk is aangezien de patiënt van de radioactieve Pet-tracer ook al een dosis schadelijke straling ontvangt. Het sterke magneetveld van de MRI en de gevoelige detectoren van de Pet-scanner verdragen elkaar echter slecht. Het probleem zit daarbij in de scintillator, het materiaal dat gammastraling omzet in zichtbaar licht, dat door een fotodetector kan worden opgepikt.
Philips is niet de enige die met een gecombineerde MRI/Pet-scanner komt. Siemens kondigde in november aan dat zijn machine beschikbaar is voor klinische tests. Anders dan bij Philips gaat het hier wel om een volledig geïntegreerd apparaat, dat MRI- en Pet-beeld tegelijkertijd maakt. Volgens Philips gaat dit echter ten koste van de beeldkwaliteit.
Tot nu toe zijn er experimentele Ingenuity-systemen geïnstalleerd in het academisch ziekenhuis van Genève, het Translational and Molecular Imaging Institute in New York en het Forschungszentrum Dresden-Rossendorf. Philips denkt dit jaar ’een aantal‘ systemen over de hele wereld te zullen plaatsen. Het bedrijf wil niet zeggen wanneer het goedkeuring van Amerikaanse autoriteiten denkt te krijgen.