Pieter Edelman
5 November 2013

Mercy, een Amerikaanse zorgaanbieder, neemt Philips in de arm om de ziekenhuisbedden die het beheert en de chirurgische afdelingen te netwerken. Zorgverleners kunnen patiënten daardoor op afstand in de gaten houden en met hen in contact treden. In 2017 moet de dienst de patiënten in 1500 ziekenhuisbedden en vervolgens thuis kunnen volgen. Daarvoor richt Mercy een centraal virtual care center in met enkele honderden medewerkers.

Mercy beheert 32 ziekenhuizen en enkele honderden andere medische centra. Het programma is een uitbreiding op de bestaande telehealth-samenwerking uit 2006, waarbij 430 intensive care-bedden en verschillende spoedeisende-hulp-afdelingen van Mercy genetwerkt zijn. Volgens de organisatie is de impact op de verblijfsduur, het terugkomstpercentage en de patiëntveiligheid dermate groot dat het programma nu wordt uitgebreid naar de ziekenhuiszorg.

Het programma bestaat uit verschillende onderdelen. Patiëntmonitoringapparatuur in het ziekenhuis houdt de vitale functies in de gaten en waarschuwt bij afwijkingen. Audio- en videoverbindingen brengen de patiënt en zorgverlener met elkaar in contact. Daarnaast krijgen patiënten een eigen portal waar het medisch personeel onder meer video-instructies kan achterlaten, om de betrokkenheid bij hun eigen gezondheidsbeheer te vergroten. Het programma sluit verder aan op de home care-technologie van Philips.