Bits&Chips

Philips stopt met Handheld Diagnostics

4 september 2017 

Philips trekt de stekker uit Handheld Diagnostics, het bedrijf dat de Minicare-technologie voor snelle, point-of-care bloedtesten naar de markt brengt. Daarbij gaan 170 arbeidsplaatsen verloren, waarvan 150 in Nederland, meldt Eindhovens Dagblad. Een deel van hen komt op straat te staan. Philips werkt al meer dan een decennium aan de technologie, maar zegt in de krant onvoldoende business-kansen te zien.

Het idee achter Minicare was om een universeel, draagbaar uitleesapparaat met aandoeningsspecifieke wegwerpcartridges die binnen enkele minuten een test kunnen uitvoeren. De technologie is gebaseerd op antilichamen en optische detectie. De techniek werd al ruim een decennium geleden gedemonstreerd onder de naam Magnotech, maar de ontwikkeling van commerciële producten, samen met farmapartners, ging bepaald niet over rozen en de marktintroductie werd meerdere malen uitgesteld.

Afgelopen jaar bracht Philips de technologie dan toch naar de markt en zag de toekomst er weer gunstig uit. Als eerste kwam het met een test die uitsluitsel kan geven of een hartaanval aan de gang is. Daarnaast werd er onder meer gewerkt aan een test voor hersenschuddingen, en een die kan vertellen of een infectie bacteriaal of viraal van aard is. Begin dit jaar kende de Europese Commissie daarvoor een prestigieuze Horizon Prize toe.

Het lukt echter nog steeds niet om de onderneming winstgevend te maken. In het ED zegt Philips dat er wederom grote investeringen nodig zijn om de businesscase uit te bouwen. Het bedrijf had zijn grootste vestiging op de High Tech Campus, waar de cartridges geproduceerd worden. In Duitsland was nog een vestiging voor de productie van het apparaat.

Abonneer direct op onze nieuwsbrief

abonneren

Info-middag SME Instruments

25 juni

Eindhoven

Embedded Linux

17 september - 21 september

Eindhoven

Design of real-time software – workshop

24 september - 28 september

Eindhoven