Pieter Edelman
10 February 2010

Philips Research heeft een onderzoekslijn voor medische diagnostiek verkocht aan het Zwitserse Biocartis, dat de technologie wil commercialiseren. De groep die de technologie ontwikkelde, blijft op de High Tech Campus in Eindhoven als vestiging van Biocartis. Het bedrijf richt zich op gepersonaliseerde geneeskunde, een opkomende stroming in de gezondheidszorg die beoogt een diagnose te stellen door een gedetailleerde moleculaire analyse van de patiënt in plaats van een globaal beeld aan de hand van de symptomen. Het idee is dat behandelingen daardoor veel beter op maat kunnen worden gesneden, waardoor de kans op genezing toeneemt en de bijwerkingen afnemen.

De Philips-technologie betreft een platform voor de analyse van genetisch materiaal in klinische monsters. Dat is normaal gesproken een vrij bewerkelijk laboratoriumproces met meerdere stappen en geavanceerde apparatuur. Philips heeft dit sterk weten te vereenvoudigen. ’Echt in de orde van een Senseo‘, zegt Rudi Pauwels, de Vlaamse oprichter van Biocartis. Over de werking van het systeem wil hij zich niet uitlaten, anders dan dat het gebaseerd is op volledig geautomatiseerde uitvoering in een enkel apparaat met een cartridge voor eenmalig gebruik.

Het systeem neemt zowel de voorbereidende stappen op het patiëntenmonster als de analyse voor zijn rekening. Volgens Pauwels werkt het met een brede reeks aan klinische monsters, zoals bloed, feces en tumorweefsel. Het systeem maakt het genetische materiaal eerst vrij uit de cellen of virussen in het monster. Het kan overweg met DNA, waardoor bepaalde genvarianten, mutaties, virussen en bacteriën zijn op te sporen. Ook kan het zoeken naar specifieke RNA-moleculen, waarmee de activiteit van genen te bepalen is en sommige virussen opgespoord kunnen worden.

In eerste instantie richt Biocartis zich met de Philips-technologie op klinische laboratoria. ’Vaak doen de meeste ziekenhuislaboratoria dit soort werk nog maar in beperkte mate, maar wij willen dat deze tests gemeengoed worden‘, zegt Pauwels. Verder in de toekomst liggen de point of care-tests, waarbij personeel zonder laboratoriumopleiding de analyse makkelijk kan uitvoeren.