Pieter Edelman
27 November 2014

Door patiënten met hartfalen dagelijks op afstand te monitoren, zijn forse verbeteringen en kostenreducties haalbaar. Dat stellen Philips, drie zorgverzekeraars en zes ziekenhuizen na een grootschalige proef waarbij 175 patiënten ruim vier jaar lang volgens deze methode zijn behandeld. Hartfalen is een chronische aandoening die allerhande complicaties veroorzaakt, waardoor veel patiënten regelmatig opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Door telemonitoring toe te passen, daalde het aantal verpleegdagen met 57 procent, het aantal ziekenhuisopnames met 52 procent en de kosten met meer dan een kwart.

Traditioneel worden waarden als bloeddruk en hartslag bij deze patiënten alleen sporadisch bepaald tijdens een controlebezoek. In de proef kregen de ze apparatuur mee naar huis die dagelijks dit soort parameters meet en doorstuurt naar het ziekenhuis. Daardoor kondigen mogelijke problemen zich eerder aan en kunnen artsen actie ondernemen voordat die escaleren. Deze zorg is vaak minder ingrijpend.

Om dergelijke zorg tot de dagelijkse praktijk te maken, moet de bekostiging ervan wel op de schop, schrijven de initiatiefnemers in hun eindrapport. Zo nemen in ziekenhuizen de inkomsten voor ligdagen af. Om de werkwijze geaccepteerd te krijgen, zouden de kostenbesparingen daarom gedeeld moeten worden door de betrokken partijen.