Pieter Edelman
17 December 2014

Philips Healthcare doet een grote overname in de VS: het concern heeft 1,2 miljard dollar over voor Volcano uit San Diego, een bedrijf gespecialiseerd in katheters die de binnenkant van aderen in beeld kunnen brengen en bloedstromen kunnen meten. Het gebruik van dergelijke informatie tijdens kathergebaseerde cardiovasculaire ingrepen zit in de lift.

Philips is wereldwijd marktleider in systemen voor interventionele röntgenprocedures (ixr) voor hart- en vaatziekten. Tijdens dergelijke procedures wordt een katheter ingebracht via een slagader in het been of de schouder om bij bijvoorbeeld het hart een ingreep uit te voeren, zoals dotteren of het vervangen van een hartklep. De procedure wordt uitgevoerd onder geleide van beeldvormende systemen die de vaten en de katheter in kaart brengen en de arts helpen bij het navigeren en uitvoeren van de ingreep.

Steeds vaker worden tijdens deze procedures ook katheters gebruikt die meer informatie kunnen verschaffen over de situatie ter plekke. Volcano is een grote speler in de twee belangrijkste van deze technieken: ivus en ffr. Met ivus (intravascular ultrasound) kan de arts via een ultrageluidelement in de katheter de vaatwand in beeld brengen. Met ffr (fractional flow reserve) wordt een sensor ingebracht om te kunnen beoordelen hoe een belemmering in het vat de bloedstroom beïnvloedt. Het bedrijf heeft ook een sterke positie in systemen voor het behandelen van perifere bloedvaten, een snelgroeiende markt.

Volcano telt achttienhonderd medewerkers en draaide vorig jaar een omzet van vierhonderd miljoen dollar. Philips wil het bedrijf onderbrengen in een nieuw op te richten business-groep voor beeldgeleide therapie, die geleid zal worden door Bert van Meurs. Daarmee blikt Philips op de toekomst: het bedrijf denkt in 2017 een hoge (enkelcijferige) groei te kunnen realiseren met deze groep.

BCe24 save the date