Pieter Edelman
3 July 2017

Philips Healthtech doet zijn mr-hifu-business, een behandelmethode waarbij weefsel verhit wordt met gefocust ultrageluid, over aan het Canadese Profound Medical. In ruil krijgt Philips een minderheidsaandeel in het bedrijf. De twee bedrijven werkten al samen aan dit soort therapieën en zeggen het partnerschap te intensiveren.

Hifu, wat staat voor high intensity focussed ultrasound, is een niet-invasieve aanpak om weefsel op een gerichte plek in het lichaam te verwarmen. Dat kan gebruikt worden om bijvoorbeeld tumoren te bestrijden zonder schade aan het omliggende weefsel aan te richten. Philips combineerde deze technologie met mri-beeldvorming, waarmee de opwarming gemeten kan worden. Daardoor wordt het mogelijk om het verwarmingsproces te sturen en te doseren.

Op het moment is mr-hifu goedgekeurd voor de behandeling van (goedaardige) vleesbomen en voor pijnbestrijding bij botkanker. Er worden diverse andere toepassingen beoogd, onder meer bestrijding van borstkanker en het gericht afleveren van medicijnen door ze te verpakken in materiaal dat boven een specifieke temperatuur smelt.

Dat sluit aan bij de activiteiten van Profound. Dat bedrijf werkt aan de behandeling van prostaatkanker met een katheter die de tumor onder mri-geleide verhit met gefocusseerd ultrageluid. Bij de Philips-aanpak zijn de ultrageluidtransducers buiten het lichaam geplaatst.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

De deal, betaald in aandelen is ongeveer 5,5 miljoen euro waard. Daarnaast ontvang Philips de komende jaren nog een bedrag gebaseerd op de inkomsten die Profound genereert.