23 February 2017

Philips heeft een nieuwe platform gelanceerd waarop het al zijn toekomstige oplossingen voor beeldgestuurde katheteringrepen baseert. Het Azurion-platform omvat componenten voor beeldvorming, actieve katheters, gebruikersinterfaces, patiëntentafels en uiteraard de computersystemen om alles aan elkaar te knopen en informatie realtime te integreren.

Interventionele therapie is in opkomst als aanpak voor minimaal-invasieve chirurgie. Bij de aanpak brengt de chirurg een katheter via een kleine incisie in een bloedvat in, en navigeert met behulp van beeldvorming naar het doelgebied om een ingreep uit te voeren. Van oudsher werd de technologie vooral gebruikt voor dotterbehandelingen, maar tegenwoordig wordt hij ook voor andere aandoeningen ingezet, zoals hartproblemen, beroertes en kanker.

Philips zet vol in op deze technologie. Eind 2014 telde het bedrijf 1,2 miljard dollar neer voor een belangrijke speler op dit gebied, het Amerikaanse Volcano, dat zich specialiseert in actieve katheters die de condities in de aderen kunnen meten. De aankoop speelde een belangrijke rol in het nieuwe platform.