Pieter Edelman
5 February 2019

Gekeken naar patentenactiviteit zingt Philips een aardig toontje mee in kunstmatige intelligentie, blijkt uit cijfers van de World Intelligence Property Organization (Wipo). Philips is zelfs de op een na grootste ai-speler in de medische sector. Siemens staat in dit domein op nummer één, terwijl Samsung, de Chinese Academy of Sciences en de universiteiten van Californië en Zhejiang ook een grote rol opeisen.

Om de belangrijkste trends in het veld van kunstmatige intelligentie te onderzoeken, nam Wipo de wereldwijde patentdatabases onder de loep. Daaruit blijkt duidelijk de sterke groei van het onderwerp de laatste jaren; alhoewel het onderzoeksveld decennia teruggaat, werd de helft van de patenten pas na 2013 ingediend. Dat onderstreept gelijk ook de verschuiving van theoretisch onderzoek naar praktische toepassingen: in 2010 waren er nog acht keer zo veel wetenschappelijke publicaties als patenten, in 2016 was dat teruggebracht naar een factor drie. De helft van de octrooien heeft te maken met beeldherkenning, terwijl robotica en controletoepassingen het snelst groeien.

Als het op ai in het algemeen aankomt, heeft IBM heeft veruit de grootste patentportefeuille, met meer dan achtduizend octrooifamilies. Microsoft volgt op afstand met bijna zesduizend patentfamilies. De top vijf wordt verder gecompleteerd door Toshiba, Samsung en NEC. Gekeken naar de top dertig valt vooral het hoge aantal Japanse bedrijven op: twaalf in totaal. Verder staan er zeven Amerikaanse ondernemingen in deze ranglijst en vier Europese: Siemens (plaats 11, ~3500 patentfamilies), Bosch (plaats 23, ~1900), Philips (plaats 26, ~1700) en Nokia (plaats 27, ~1650).

AI patenten
Top dertig van instellingen met de meeste patentfamilies. Bron: Wipo (pdf)