Pieter Edelman
10 April 2009

McObject heeft zijn embedded database ExtremeDB Kernel Mode (KM) gepoort naar Lynuxworks‘ Bluecat Embedded Linux 5.6. Zij willen daarmee als technologiealliantie de markt voor medische systemen gaan bespelen. Het platform is geschikt voor het ontwikkelen van Linux-gebaseerde tijd- en veiligheidskritische toepassingen, variërend van persoonlijke draagbare apparaten tot complexe klinische systemen.

ExtremeDB-KM is ontworpen om zijn werk te doen in de kernel van het besturingssysteem, waardoor het kan bogen op hoge prioriteit en zeer lage latency. Bluecat Embedded Linux 5.6 is gebaseerd op Linux-kernel 2.6.23 en is geoptimaliseerd voor embedded systemen, uiteenlopend van kleine consumententoepassingen tot grootschalige systemen met meerdere CPU‘s. Het gezamenlijke platform biedt realtime prestaties, betrouwbaarheid en een lage overhead. Bovendien, niet onbelangrijk, kan ExtremeDB goed overweg met complexe data, door ondersteuning van structures, arrays, vectoren en Blobs. Zoekopdrachten zijn te optimaliseren met verschillende indextypen, waaronder B-trees, hashtabellen, eigen indexen en meer.

Bluecat kan overweg met Lynuxworks‘ embedded Lynxsecure-hypervisor, wat van pas komt in medische applicaties met zowel realtime als niet-realtime toepassingen.