Paul van Gerven
20 September 2013

Door platina-atomen in organische polymeren op te nemen, weten onderzoekers van de University of Utah de kleur van het licht te manipuleren dat de moleculen uitzenden. Hun onderzoek is een eerste stap in de ontwikkeling van ’echte‘ witte oleds.

In de huidige leds en oleds wordt wit licht gevormd door verschillende kleuren, geproduceerd door verschillende materialen, te mengen. De meest voor de hand liggende optie is om de drie primaire kleuren te combineren, maar het kan ook met twee kleuren: blauw wordt intern omgezet in geel en deze twee kleuren worden vervolgens gemengd tot wit.

Het platinahoudende polymeer uit Utah zou het mogelijk moeten maken om met één type materiaal wit licht te produceren. Door met het zware edelmetaal een energie-overgang te ontsluiten die normaal gesproken onbenut blijft, kunnen er meer kleurschakeringen worden ontsloten. Welke precies, dat hangt af van de onderlinge afstand van de platina-atomen in de keten. Met deze afstand is dus een mechanisme voorhanden om de kleur te tunen.

Een echte oled hebben de Amerikanen echter nog niet in handen: zij voerden de energie aan het polymeer toe met licht, niet met een elektrische stroom. Zij verwachten echter op termijn een echte oled te kunnen ontwikkelen.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.