Rene_Raaijmakers_13

René Raaijmakers is hoofdredacteur van Bits&Chips.

20 October 2006

Bosch Security Systems stopt Plato, een ambitieus project voor de ontwikkeling van een geavanceerd systeem voor digitale videobewaking. Plato liep eerder al vertraging op, maar vorige maand besloot het Duitse bedrijf tot een drastische ingreep: het gooit voor 10 miljoen euro aan Windows CE-code in de prullenbak. Het project besloeg ruim honderd manjaar. In Eindhoven werkten er vijftig professionals aan. Van de 35 softwareontwerpers waren er tweeëntwintig afkomstig van softwarehuizen. Die laatste groep heeft het ontwikkellab van Bosch aan de Glaslaan in Eindhoven inmiddels verlaten.

Bosch is een gigant. Het Duitse technologieconcern kennen we van autoradio‘s, elektrisch gereedschap en autotechnologie. Het maakt in totaal een omzet van ruim 41 miljard euro. Daarmee is het veel groter dan Philips en NXP samen – niet onaardig voor een bedrijf dat nog steeds in privéhanden is.

In videobeveiliging is Bosch marktleider. Groot was dan ook de schok toen een nieuw vliegveld enkele jaren geleden niet voor de analoge apparatuur van Bosch Security Systems koos, maar een duurder IP-gebaseerd digitaal systeem voor videosurveillance aanschafte. Daarmee drong de digitale revolutie met een klap door tot in het hart van het bedrijf – iets wat we vaker hebben zien gebeuren.

In het Duitse Ottobrunn werkte Bosch al sinds jaar en dag aan de ontwikkeling van een pc-gebaseerde videorecorder waarop naast analoge en sinds kort ook digitale camera‘s kunnen worden aangesloten. Dit systeem is inmiddels ruim een half jaar succesvol op de markt onder de naam Dibos. In Eindhoven startte Bosch daarnaast met de ontwikkeling van een embedded videorecordersysteem op basis van goedkopere eigen hardware en Windows CE.

 advertorial 

Sigasi Extension for Visual Studio Code

Sigasi announces the release of their VS Code Extension with rich support for SystemVerilog, Verilog, and VHDL. Our extension provides features and language support such as code navigation, project management, linting, code formatting, tooltips, outline, autocomplete, hover, and much more!

De doelstellingen voor Plato waren ambitieus. De specialisten binnen het team kregen een torenhoog pakket aan requirements en de marktdruk zorgde voor strakke deadlines. Daarnaast koos Bosch voor Windows CE, terwijl Windows XP Embedded met meer functionaliteit een snellere weg was geweest. Echter, dat zou het eindproduct wel veel duurder hebben gemaakt. Voor Windows CE moest het team echter enkele delen van het besturingssysteem zelf implementeren en testen. Bovenop dat alles werd in Eindhoven critical chain als projectmanagementmethode ingevoerd – een positieve ervaring, maar de medewerkers kregen het er wel op hun bordje bij. Uiteindelijk bezweek het project bij Bosch onder de ambitieuze doelstellingen en de marktdruk. Requirements en tijd bleken niet in balans.

Bosch grijpt nu krachtig in en stuurde tweeëntwintig inhuurkrachten naar huis. Het sneed bovendien in eigen vlees – iets wat je niet zo vaak ziet – en ontsloeg drie eigen mensen. Het management dat oorspronkelijk de ambitieuze doelen stelde, bleef echter zitten.

Toch is het goed dat het management pijnlijke ingrepen niet uit de weg gaat en het project niet laat voortsukkelen. Ook de softwarehuizen laten zien dat ze een gezond onderdeel zijn van het hightech ecosysteem. Bosch neemt nu zonder veel pijn afscheid van tweeëntwintig mensen. Het is aannemelijk dat deze professionals in de huidige turbulente markt al lang weer onderdak hebben gevonden bij dankbare klanten.

En Plato? Wat zachter uitgedrukt kun je zeggen dat het project is geherdefinieerd. Op basis van de succesvolle Plato-hardware is het project inmiddels doorgestart onder de naam Felix – vernoemd naar de feniks die in Harry Potter uit zijn as herrijst. Qua software bouwen de ontwikkelaars in Eindhoven verder op het Dibos-systeem van Bosch uit Ottobrunn. Gelukkig is niet alles verloren, maar het R&D-zwaartepunt voor videorecordingsoftware schuift wel over de grens en dat is jammer.