Paul van Gerven
26 October 2015

Met frisse moed begonnen drie pcb-veteranen vorig jaar AQC, dat het design en de productie van printplaten begeleidt. Hun filosofie: omzet maken met plezier.

Het enthousiasme spat van de muren bij AQC, een jonge dienstverlener in de printplaten. De jas hangt nog maar amper aan de kapstok als Erwin Lemmens het bezoek naar een open kast met pcb’s trekt en van wal steekt. Stuk voor stuk heeft AQC deze printplaatjes tot stand helpen komen, en er is niet veel waar Lemmens meer positieve energie van krijgt – behalve misschien door erover te vertellen.

AQC treedt op als kenniscentrum voor bedrijven die pcb’s produceren en bedrijven die ze afnemen. Niet alleen neemt het alle rompslomp uit handen, het biedt ook ondersteuning in technische kwesties. Het pcb-ontwerp (de lay-out) zelf verzorgt het niet, maar de Helmondse starter geeft wel advies over zaken als materiaalkeuze, spoordiktes en toleranties waarmee rekening moet worden gehouden. Ook in de keuze voor de juiste producent kan AQC vanzelfsprekend adviseren: welke kan snel leveren, welke is meer van de grotere volumes en welke kan een technische uitdaging het beste aan.

‘Idealiter meldt een klant zich al bij ons voordat er ook maar iets op papier staat. Wij kunnen helpen alle vereisten helder op het netvlies te krijgen en valkuilen te vermijden’, legt Lemmens uit. ‘Veel organisaties hebben dat soort expertise niet in huis en de assemblagehuizen zelf bieden doorgaans geen support op dat niveau. Dat is het gat waar wij in springen. Wij maken er een vastomlijnd proces van, met duidelijke levertijden en ingebouwde kwaliteitscontrole. We willen kortom een verlengstuk zijn voor ontwikkel- en designafdelingen.’

En dat proces in goede banen leiden, is dus precies waar Lemmens zo’n schik in heeft. Net als zijn medeoprichters Harold De Gruyter en Eric van de Loo trouwens. Het was precies wat ze wilden bereiken met de oprichting van hun bedrijfje, eind vorig jaar.

 advertorial 
Benelux RF Conference 2023 - PhD pitches

PhD pitches at the Benelux RF Conference

Learn about the latest trends and developments in high-end RF techniques. On 24 May, the Benelux RF Conference will take place in Nijmegen. New this year are the PhD pitches, in which young professionals present their research results. Make sure to reserve your seat in time and register now.

AQC ESA
Esa-onderzoeker met de ‘robotarm’ waarvoor AQC een flex hielp ontwikkelen. Bron: ESA-J. Harrod CC BY SA IGO 3.0

Aanstekelijk

AQC heeft in informele zin zijn roots in het bedrijf QPI, eveneens actief in de pcb’s en eveneens gevestigd in Helmond. De Gruyter, Lemmens en Van de Loo hebben er bij elkaar opgeteld tientallen arbeidsjaren opgebouwd. Toen de laatste twee hun baan verloren, ontstond het idee voor zichzelf te beginnen.

Dat De Gruyter zich daarbij aansloot, is een beetje pikant, omdat hij de zoon is van John De Gruyter, de inmiddels overleden medeoprichter van QPI. AQC werkt nu vanuit een aanbouw aan het huis waar weduwe De Gruyter woont. Zij is nog voor de helft eigenaar van het pand waar QPI was gevestigd.

De drie heren willen geen kwaad spreken over QPI, integendeel: aan de muur hangt een plaque ter herinnering aan het tienjarige bestaan van het in 1988 opgerichte bedrijf. Ze hebben er mooie tijden beleefd, benadrukken ze, maar verder bijten ze op de tong. ‘Ik ging niet meer met plezier naar het werk’, is alles wat De Gruyter erover kwijt wil. Of het met zijn functie te maken had of de koers van het bedrijf, houdt hij in het midden.

Plezier in het werk is nu in ieder geval een belangrijke drijfveer voor het drietal, en dat is te merken. Als fundament voor een businessmodel is plezier helemaal zo gek nog niet, legt Lemmens uit. ‘Het werkt aanstekelijk. Mensen werken graag met je als je altijd een lach op je gezicht hebt. Daar creëer je partners voor het leven mee. We maken omzet met plezier.’

Tien tot twaalf

Sinds de eerste werkdag, 4 november vorig jaar, heeft AQC ongeveer dertig klanten bediend. Een van de weinige projecten waar het over mag praten is een zogenaamde flex, een flexibele pcb-variant die eruitziet als een geavanceerde kabel. In het kader van een Esa-project schakelde de penvoerder Danish Aerospace AQC in om een flex te helpen ontwikkelen voor een haptisch exoskeletsysteem dat in het International Space Station zal worden gebruikt.

Het project was een uitgelezen kans voor het jonge bedrijf om te laten zien wat het kan; in de ruimtevaart worden hoge eisen gesteld aan elektronica. Lemmens: ‘De flex moet probleemloos veelvuldig kunnen buigen, moet elektromagnetisch worden afgeschermd en de afvoer van warmte speelt ook altijd mee. Geen van de partners in het project had daarover expertise in huis. Ze wisten eigenlijk niet eens waar ze moesten beginnen. We hebben toen van begin af aan ondersteuning geboden, en het eerste prototype is inmiddels gemaakt.’

De komende tijd wil AQC groeien en zijn klantenbestand uitbouwen, al zijn de handen nog enige tijd gebonden vanwege een in een schikking tot stand gekomen afspraak met QPI om diens klanten voorlopig niet te benaderen. Maar wacht eens, groeien? Dat soort ambities kunnen het plezier al snel vergallen, toch? De Gruyter, Lemmens en Van de Loo lachen smakelijk. ‘Er moet toch ruimte ontstaan om klanten te gaan bezoeken. Daar zijn we nu te druk voor’, zegt Lemmens bijna verontschuldigend. ‘We houden het sowieso klein. Een platte organisatie, geen managers, maximaal tien tot twaalf mensen die de dag samen beginnen en allemaal weten wat er speelt binnen het bedrijf – dat is onze droom.’