Nieke Roos
3 February 2009

Acromag heeft een familie PCI-mezzaninekaarten geïntroduceerd die zijn voorzien van een Xilinx VFX70T Virtex-5-FPGA met 71.680 logische cellen en een geïntegreerde PowerPC 440-kern. De programmeerbare chip van de PMC-VFX-modules is herconfigureerbaar voor snelle I/O en eigen rekentoepassingen. Twee 64 Mbit bij 16 bit DDR2-SDRam- en twee 256 kbit bij 32 bit tweepoorts-SRam-geheugenbanken maken rappe DMA-gegevensdoorvoer mogelijk van de FPGA naar de PCI-bus en terug. Een PCI-X-interface met ondersteuning voor 66 en 100 MHz busmodi zorgt voor voldoende bandbreedte.

De PMC-basiskaart biedt vierenzestig I/O-kanalen of tweeëndertig LVDS-lijnen, toegankelijk via P4-achteraansluitingen. Aan de voorkant zijn AXM I/O-uitbreidingsmodules in te schuiven om interfaces toe te voegen voor 16 bit 105 MHz AD-omzetting, CMos-gebaseerde digitale in- en output, differentiële RS232-signalen of extra LVDS-lijnen. Typisch gebruik is de verwerking van 3D-data en video, drijvende-kommaoperaties, elektronische oorlogvoering, fuzzy logic-algoritmes, radar en sonar, en softwaregedefinieerde radio.

Gebruikers laden hun programma‘s direct in de FPGA of via de PCI-bus naar het 32 Mbyte flashgeheugen. Acromags Engineering Design Kit biedt hulpmiddelen om de toepassingen te ontwikkelen, VHDL op de programmeerbare chip te zetten en DMA-transfers te realiseren tussen CPU en FPGA. Het pakket bevat een gecompileerd FPGA-bestand en VHDL-code in de vorm van selecteerbare blokken met voorbeelden voor de lokale businterface, PCI-businterrupts om toestandsveranderingen aan te geven en read/writes. Een JTag-interface maakt on-board VHDL-simulatie mogelijk. Daarnaast is er een Chipscope Pro-aansluiting voor verdere analyse.

Acromag levert een DLL-driverpakket die de PMC-VFX-modules compatibel maakt met Microsoft Visual Basic en Visual C++. C-gebaseerde demo‘s bieden eenvoudig te gebruiken gereedschappen om de werking van de modules te testen. Voor QNX, VXWorks en andere besturingssystemen zijn er C-bibliotheken met generieke routines om operaties als interrupts, reads en writes af te handelen. Gratis voorbeeldprogramma‘s voor Linux zijn ook verkrijgbaar.

BCe24 save the date

Prijzen voor de PMC-VFX-modules beginnen bij 4950 dollar. De familie bestaat uit conductiegekoelde modellen en varianten met een uitgebreid temperatuurbereik van -40 tot 85 graden Celsius.