Alexander Pil
27 November 2008

Technostarter Vector Fabrics is de eerste investering van het Point-One Innovation Fund. Dat maakte het risicofonds bekend tijdens de eerste jaarbijeenkomst op de High Tech Campus in Eindhoven. Vector Fabrics krijgt een injectie van 800 duizend euro voor de fase van productontwikkeling en marktintroductie. De start-up werkt sinds begin 2007 in stilte aan een tool voor het ontwerp van embedded systemen. Ook na de bekendmaking van de investering wil directeur Mike Beunder nog geen tipje van de sluier oplichten waar zijn bedrijf precies aan werkt.

Het Point-One Innovation Fund liet tevens weten dat het sinds begin november ondersteuning krijgt van Technopartner. Dit initiatief van de ministeries van Economische Zaken en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap steekt 4 miljoen euro in het risicofonds. Daarmee komt het basiskapitaal op zo‘n 9 miljoen in totaal.

’De erkenning van de Nederlandse overheid en verdubbeling van het fondskapitaal stelt ons in staat meer starters te ondersteunen en de bedrijfjes sneller te laten groeien‘, stelt Cees Jan Koomen, oprichter van het Point-One Innovation Fund. ’Ons doel is per jaar drie à vier starters succesvol op weg te helpen. Met dit kapitaal kunnen we in totaal een tiental investeringen realiseren.‘ Over twee tot vier jaar wil het fonds zijn uitgegroeid naar een basis van 50 miljoen euro.

Het fonds heeft ook een ideële doelstelling. Koomen: ’We zijn een land van innovatieve ondernemers. Van ASML tot Tomtom, er is voldoende potentieel. Waar het aan ontbreekt, is durfkapitaal. Voor starters in Nederland is het heel lastig om investeerders te vinden. Weinigen durven te investeren in pioniers met slechts een prototype. Dat is wat het Point-One Innovation Fund wél doet. Naast financiële steun biedt ons team gezamenlijk zo‘n 120 jaar ervaring in technologie, bedrijfsvoering, marketing en het starten en begeleiden van jonge firma‘s. Bovendien helpen wij starters met het opbouwen van een netwerk, dat zich uitstrekt tot Silicon Valley. Door het startersklimaat te veranderen, vergroten we de kans op succes.‘

Techwatch Books: ASML Architects