Pieter Edelman
20 April 2016

Intel wil zichzelf definitief omvormen van pc-bedrijf tot speler in een wereld van grootschalig onderling verbonden slimme devices. Daarvoor verlegt het bedrijf de focus naar zijn iot-tak en de ondersteunende server-, geheugen- en fpga-divisies (Altera). De operatie gaat gepaard met een forse kostenbesparing, onder meer door wereldwijd twaalfduizend banen te schrappen, zo’n elf procent van het totaal. Jaarlijks moet dat de kosten met 1,4 miljard dollar gaan drukken.

Volgens Intel-ceo Brian Krzanich heeft het afgelopen jaar aangetoond dat het iot-domein een gezonde basis is voor nieuwe groei. Het is nu echter zaak om de sterktes van het bedrijf op dit gebied uit te bouwen en de business te versnellen, aldus de ceo.

Overigens keert het bedrijf de pc-business niet de rug toe, dit is not altijd de grootste inkomstenbron. Intel zegt te willen investeren in meer gedifferentieerde producten zoals twee-in-een-laptops, gaming en thuisgateways.

Intels aankondiging valt gelijk met de presentatie van de eerste-kwartaalcijfers, die Krzanichs analyse ondersteunen. De pc-activiteiten kwamen ongeveer even hoog uit als een jaar geleden, namelijk op 7,5 miljard dollar. De Data Center-groep liet echter een flinke groei zien van negen procent naar 4,0 miljard dollar, en de veel kleinere iot-activiteiten stegen met 22 procent naar 651 miljoen dollar. De totale omzet steeg van 13,2 naar 13,7 miljard dollar, maar daarbij moet aangetekend worden dat 360 miljoen dollar hiervan is toe te schrijven is de Altera-activiteiten die nu voor het eerst worden meegerekend. De winst steeg met bijna drie procent naar 2,0 miljard dollar.