Alexander Pil
7 February 2008

Imec heeft een nieuwe researchpartner in de vorm van Powerchip. De Taiwanese producent van DRams en flashgeheugens gaat in Leuven onderzoek doen en ontwikkelen aan procesgeneraties van 32 nanometer en kleiner. Het bedrijf zal bijdragen aan de programma‘s rondom double patterning, extreem ultraviolet (EUV) en immersie. Vanaf maart zullen de eerste Powerchip-onderzoekers in Leuven aan de slag gaan.

Imec heeft een stevige basis in de geheugenmarkt. De vijf grootste geheugenleveranciers zijn al aangesloten bij het Leuvense ecosysteem. Elpida, Hynix, Micron, Qimonda en Samsung vonden hun weg al naar de Kapeldreef om CMos-technologie verder te schalen.

’Nu de lithografietechnologie de 32 nanometer nadert, stuiten we op fysieke grenzen. Tegelijk rijzen de ontwikkelkosten de pan uit. Allianties en gezamenlijke ontwikkeling zullen daarom steeds gebruikelijker zijn in de industrie‘, zegt Powerchip-topman Frank Huang. ’Halfgeleidergrootheden als Intel en TSMC, en geheugengiganten als Samsung en Micron werken al samen met Imec. Om onze technologie te blijven voortduwen, konden we niet achterblijven.‘