Pieter Edelman
15 July 2013

NWO en het ICT-onderzoek Platform Nederland hebben hun gezamenlijk prijs voor jonge onderzoekers toegekend aan Marieke Huisman van de Universiteit Twente. Zij onderzoekt de inzet van formele methoden bij de ontwikkeling van parallelle software. Aan deze Nederlandse Prijs voor ICT-onderzoek, die dit jaar voor de derde keer wordt uitgereikt, is een bedrag van 50 duizend euro verbonden.

De jury is onder de indruk van de kwaliteit en omvang van Huismans werk en rekent haar tot de top van haar generatie. Haar onderzoek richt zich op de inzet van logische redeneertechnieken om te garanderen dat de verschillende parallelle processen in een programma elkaar niet in de weg zitten. Het werkt richt zich voornamelijk op toepassing in Java, maar Huisman zegt het prijzengeld in te willen zetten om de technieken naar andere talen te brengen. Het gaat dan vooral om functionele talen.

De jury is daarnaast te spreken over Huismans bereidheid om haar werk en informatica in het algemeen uit te leggen aan het grote publiek: ’Zij zet zich vol enthousiasme in om de interesse voor informatica en techniek te vergroten bij jongeren en met name bij meisjes’, aldus de jury.