13 November 2009

Na Wind River, onlangs overgenomen door Intel, komt ook Montavista in handen van een chipmaker. De Amerikaanse fabrikant van (onder meer multicore) communicatie- en multimediaprocessoren Cavium Networks lijft de Linux-specialist in voor 50 miljoen dollar – 16 miljoen in contanten en 34 miljoen in aandelen. ’Met de toenemende acceptatie van multicore wordt software een steeds belangrijker deel van de totaaloplossing‘, verklaart Cavium-CEO Syed Ali de overname.

Via zijn besturingssysteem en ontwikkelgereedschappen, die uitgebreide ondersteuning bieden voor de Cavium-architecturen, brengt Montavista nu al een groot aantal design-ins binnen voor de chipfabrikant. Deze verdient daar echter pas wat aan als de klanten het silicium gaan bestellen. De overname stelt Cavium niet alleen in staat om geoptimaliseerde totaaloplossingen te bieden, maar ook om de design-ins eerder in de ontwerpcyclus te gelde maken.

Wanneer de acquisitie is afgerond, naar verwachting in december, zal Montavista gaan opereren als een aparte eenheid binnen Cavium, met behoud van de eigen merknaam. De chipmaker zegt het businessmodel van de softwareontwikkelaar voort te zetten en embedded Linux te blijven ondersteunen op een breed scala aan architecturen van verschillende fabrikanten, waaronder Arm, Mips, PowerPC en X86. Montavista houdt ook zijn eigen staf voor engineering, productmanagement en verkoop.

De nieuwe softwareafdeling van Cavium zal een eigen baas hebben, die direct rapporteert aan Syed Ali. Of de huidige Montavista-CEO Rusty Harris de kar blijft trekken, is echter nog maar de vraag. Insiders speculeren op zijn vertrek. ’Rusty is present and accounted for‘, is het enige dat een woordvoerder van Montavista hierover kwijt wil tegenover Linuxdevices.com.

 advertorial 

The waves of Agile

Derk-Jan de Grood created a rich source of knowledge for Agile coaches and leaders. With practical tips to create a learning organization that delivers quality solutions with business value. Order The waves of Agile here.

Montavista is opgericht in 1999 door RTos-pionier Jim Ready, nu CTO. Het bedrijf uit het Californische Santa Clara was een van de eerste commerciële aanbieders van embedded Linux. Het heeft een omzet van ongeveer 40 miljoen dollar, maar is nog nauwelijks winstgevend. Cavium is vooral bekend om zijn Mips64-gebaseerde systeemchips Octeon, Octeon Plus en Octeon II, waarmee het mikt op (draadloze) netwerktoepassingen. De chipmaker uit Mountain View, Californië, heeft een omzet van ongeveer 90 miljoen dollar.