Paul van Gerven
24 June 2016

Staatssecretaris Dekker (OCW) gaat met NWO in overleg over een experiment waarin wetenschappers onderling de beschikbare onderzoeksfinanciering verdelen. Alle onderzoekers zouden bijvoorbeeld een basisbudget krijgen, waarvan ze vervolgens de helft aan collega’s moeten geven. Dit idee bouwt voort op het pleidooi van de Wageningse bioloog en Spinozaprijswinnaar Marten Scheffer.

Het politieke initiatief voor het experiment is afkomstig van Eppo Bruins, Kamerlid voor de Christenunie en voormalig directeur van STW. Hij stelt dat onderzoekers teveel tijd zijn met het schrijven van onderzoeksvoorstellen. Nu de NWO een grootschalige reorganisatie afrondt, ziet Bruins kans simpelere financieringsmechanismen uit te proberen. Hij oppert het Zwaartekracht-programma, waarvoor volgend jaar een nieuwe rond wordt georganiseerd.

Samen met de VVD stelde de Christenunie ook een motie op waarin het kabinet wordt gevraagd om een visie op de verdeling van middelen over wetenschapsgebieden. Nederland zou in internationale context de natuurwetenschappelijke disciplines onderbedelen.