Paul van Gerven
15 January 2019

Solliance heeft subsidie gekregen om dunnefilmzonnecellen te integreren in wegen, fietspaden en wegmeubilair als geluidsschermen. Doel van het Rolling Solar-project is om over drie jaar commercieel levensvatbare, roll-to-roll-geproduceerde zonnecellen te presenteren die bestand zijn tegen de wrede behandeling die hen te wachten staat. Solliance voert praktijkproeven uit om dat te bewijzen.

Het project met een budget van 5,7 miljoen euro wordt ondersteund door het Europese Samenwerkingsprogramma Interreg V Euregio Maas-Rijn. Binnen Solliance zijn dan ook Nederlandse, Belgische en Duitse partijen vertegenwoordigd. TNO treedt op als projectcoördinator.

Integratie van zonnecellen in de infrastructuur is niet nieuw. Na het testen van solar-fietspad in Krommenie beginnen in Spijkenisse binnenkort metingen aan honderd meter busbaan voorzien van zonnepanelen. Bij deze proeven worden zonnecellen op basis van kristallijn silicium gebruikt. Het zal moeten blijken welke voordelen de flexibele kunnen bieden.

rolling solar
Foto: Bram Saeys