Intels high-performance grafische processoren zullen makkelijker te programmeren zijn dan die van concurrenten AMD en NVidia, zo beweert de chipmaker. Bovendien zijn ze ontworpen met algemene SimD-toepassingen in het achterhoofd. Op deze manier denkt Intel door te kunnen dringen in de gevestigde markt voor krachtige grafische processoren.
Intel wil zijn Larrabee-kernen op zijn vroegst eind volgend jaar op de markt brengen in de vorm van een insteekkaart. Daarmee maakt het bedrijf zijn rentree als maker van losse grafische kaarten. Tot nu toe leverde het wel grafische processoren in zijn pc-chipsets, maar deze zijn lang zo krachtig niet als die van NVidia en AMD, dat media 2006 de maker van grafische processoren Ati overnam. Intels Larrabee-architectuur krijgt een X86-gebaseerde instructieset, waarmee het programmeren van de chip flexibeler is dan met de taakspecifieke Isa‘s van de concurrentie. Bovendien timmert Intel hard aan softwaretools op hoog niveau voor het programmeren van de chips.
Het gebruik van GPU‘s voor algemene toepassingen wint de laatste jaren aan populariteit. Een groot deel van de GPU-functionaliteit bestaat uit single instruction, multiple data-bewerkingen (SimD). Daarbij voert de processor dezelfde instructie tegelijk uit op meerdere variabelen. Dit soort berekeningen komt veel voor bij multimediatoepassingen, maar ook bij wetenschappelijke en financiële berekeningen. Daardoor zijn SimD-coprocessoren geschikt voor het versnellen van bijvoorbeeld simulaties en gebruik in supercomputers. AMD en NVidia hebben dit al ingezien en hun processoren omgetoverd tot general purpose GPU‘s (GPGPU), onder meer door het toevoegen van programmeerbare delen en het verhogen van de wiskundige precisie. AMD heeft bijvoorbeeld al aangekondigd X86-instructies toe te voegen. En ook dat bedrijf ontwikkelt gereedschappen om het programmeren van deze processoren te vereenvoudigen.
AMD werkt ondertussen aan het integreren van de Ati-GPU‘s en zijn nieuwe CPU-architectuur op dezelfde die. Volgend jaar wil het de eerste van deze Fusion-chips verschepen. De grafische processoren komen daardoor veel dichter bij het processorgeheugen te zitten. In feite ontstaat er een heterogene multicoreprocessor, met een of meer algemene rekenkernen en een of meer SimD-rekenaars.
Intel hint ondertussen ook naar de integratie van grafische processoren in zijn nieuwe Nehalem-architectuur, maar zal daarvoor geen Larrabee kunnen gebruiken. Deze grafische subsystemen zijn gebaseerd op de veel minder krachtige G45-chips.