Pieter Edelman
1 December 2006

’Met de Playstation 3 krijg je de kracht van een supercomputer tegen de prijs van een instap-pc‘, oordeelt Andrew Rassweiler van marktonderzoeker Isuppli na het openschroeven van het apparaat. Sony verliest wel flink op elke verkochte machine; rond de 240 dollar voor de high-endversie en 300 dollar voor de low-enduitvoering.

0611281529430
De vereenvoudigde versie van Sony‘s Playstation 3 kost in de winkel 100 dollar minder, maar in productiekosten bedraagt het verschil slechts 35 dollar. Al met al legt Sony tussen de 240 en 300 dollar per verkocht apparaat bij.

De Playstation 3 kwam eerder deze maand in Japan en de VS op de markt en was binnen enkele uren uitverkocht. Europeanen moeten nog tot maart wachten. Problemen met de ontwikkeling deden de geloofwaardigheid van Sony de afgelopen tijd wankelen. De levering liep een vertraging van acht maanden op en er hangt een gepeperd prijskaartje aan het apparaat; 499 dollar voor de eenvoudige uitvoering met een harddisk van 20 Gbyte, en 599 dollar voor de versie met een 60 Gbyte harddisk en WLan. De XBox 360 van Microsoft gaat voor 399 dollar over de toonbank.

Uit de analyse van Isuppli blijkt dat het verschil in productiekosten tussen de low-end- en high-endversie slechts 35 dollar bedraagt. Spelconsoles gaan vaak tegen verlies de deur uit, alhoewel de sponsoring in dit geval wel erg groot is. De winst komt vaak uit de spellen. ’De reden dat de Playstation 3 zo duur is om te maken komt door de ongelofelijk hoge rekenkracht‘, zegt Rassweiler. Het hart bestaat uit de langverwachte Cell Broadband Engine van IBM. Deze processor bevat acht taakspecifieke kernen en een PowerPC. Voor de grafische verwerking beschikt het apparaat over de RSX Reality Synthesizer van NVidia en de Emotion Engine & Graphics Synthesizer van Toshiba. Verder heeft de machine twee gigabyte DRam-geheugen met een snelle Rambus-interface. ’Dit is geen aangepaste pc. Naast de belangrijkste chips in de Playstation 3 zijn ook de andere componenten kostbaar en ietwat exotisch‘, zegt Rassweiler. ’We hebben in de volledige geschiedenis van het teardown-analyseteam drie chips gezien met 1200 pinnen of meer. De Playstation 3 heeft zelf al drie van dergelijke chips.‘