In opdracht van de Europese ruimtevaartorganisatie Esa gaat Qinetic in Kruibeke de boordsystemen ontwikkelen voor de nieuwe Proba-3-satellietmissie. Hiervoor krijgt het bedrijf de komende drie jaar in totaal zestien miljoen euro. Het Kruibeekse team, in 2005 door het Britse Qinetic overgenomen van Verhaert, deed soortgelijk ontwikkelwerk voor de drie eerdere Proba-missies.
De Proba-3 bestaat uit twee kleine satellieten van 200 en 250 kilo, die nauwkeurig in formatie vliegend om de aarde de corona van de zon gaan bestuderen. Op de ene zit een camera gemonteerd en op de andere een zonsverduisterende schijf. Door beide op de juiste afstand van elkaar te houden, kan het systeem observaties doen die normaal alleen mogelijk zijn tijdens een eclips.

De twee satellieten worden op elkaar gemonteerd gelanceerd. In de ruimte zal Qinetic beide eerst uitgebreid testen alvorens de mechanische koppeling te verbreken. Vervolgens gaan ze op een onderlinge afstand van ongeveer honderdvijftig meter in formatie vliegen, waar satellieten gewoonlijk enkele kilometers van elkaar verwijderd zijn.
‘Deze missie demonstreert het belang van formatievliegen voor de toekomst van wetenschappelijk onderzoek’, aldus Davy Vrancken van Qinetiqs ruimtevaartdivisie in Kruibeke. ‘Omdat de twee satellieten als één geheel kunnen opereren, overwint Proba-3 de bestaande beperkingen en ontstaan nieuwe mogelijkheden.’