Pieter Edelman
28 December 2012

Digia, de nieuwe hoeder van het Qt-ontwikkelraamwerk, heeft versie 5.0 officieel vrijgegeven. Met dit stempel komen verschillende features en toevoegingen waar de 4.x-lijn mee experimenteerde vooraan te staan. De meest zichtbare van deze veranderingen is waarschijnlijk Qt Quick, een declaratieve methode met een Javascript-gebaseerde programmeertaal voor het definiëren en scripten van grafische elementen. Voorheen moesten programmeurs hun GUI bouwen door C++-klassen te instantiëren en hun methoden aan te roepen. Deze manier is overigens nog steeds beschikbaar.

Daarnaast is de organisatie van het raamwerk op de schop genomen om het porten naar uiteenlopende platforms te faciliteren. Qt wordt nu ondersteund op Windows, Max, Linux en Solaris; embedded Linux en Windows Embedded; en Integrity, QNX en VXWorks. Binnenkort moeten ook de mobiele platforms volgen: Android, Blackberry 10, IOS en Windows 8 (WinRT). Qt is hiervoor gesplitst in core-elementen die voor elk platform beschikbaar zijn en optionele elementen. De core bestaat onder meer uit GUI‘s, multimedia, netwerken, SQL en de Webkit-HTML-engine. De optionele add-ons bieden onder meer ondersteuning voor D-Bus, grafische effecten, beeldbestanden, OpenGL, printers, scripting, SVG en XML.

Verder zijn de grafische capaciteiten en multimediamogelijkheden flink opgeschroefd in de 5.0-versie, evenals mogelijkheden voor touch-bediening. Daarnaast zijn er talloze vlakken minder zichtbare verbeteringen doorgevoerd. Het JSon-formaat moet bijvoorbeeld simpele data-uitwisseling mogelijk maken, SSL-certificaten en IPv6-verbindingen worden beter ondersteund en het signaal- en slotmechanisme voor interne signalering kan nu ook met pointers naar member-functies overweg.

Qt 5.0 is beschikbaar via verschillende licenties; op opensource vlak zijn er een GPL- en een LGPL-versie beschikbaar, voor ontwikkelaars die hier niet aan kunnen voldoen of die ondersteuning nodig hebben, zijn er commerciële licenties via Digia.