Pieter Edelman
29 March 2013

In de nieuwe versie 2.7 van Qt Creator, de IDE horende bij het Qt-ontwikkelraamwerk, zijn verbeteringen te vinden over het hele front, zoals betere ondersteuning voor C++11, QML, Android, de code-editor en een nieuwe UI voor het creëren van Blackberry-projecten.

Op het gebied van C++11 is de IDE nu bewust van verschillende nieuwe zaken uit de standaard zoals alignof, alignas en noexcept en brace-initializers. Ook worden verschillende problemen rond lambda-notaties opgelost. Verder zijn op het gebied van refactoring diverse verbeteringen doorgevoerd, zoals de functie om getters en setters toe te voegen aan class-members. Bovendien gaat Qt Creator voortaan uit van de 2011-editie als de ondersteuning van de toolketen niet gedetecteerd kan worden.

Op QML-gebied is Qt Quick 2-ondersteuning aan de orde gekomen: een aantal bugs in de code-editor zijn aangepakt en Qt Quick Designer kan nu met deze versie overweg.

De nieuwe cross-platform QBS-build-tool wordt experimenteel ondersteund in de nieuwe Qt Creator-editie, en wordt meegeleverd in de distributie. Wie deze functionaliteit wil gebruiken, moet dit nog wel handmatig aanzetten.

Het gereedschap is als opensource pakket te downloaden van de Qt-projectpagina, of commercieel verkrijgbaar via het klantenportaal.