16 October 2009

Nokia heeft de bètaversie uitgebracht van zijn Qt-toolkit 4.6 en de bijbehorende Qt Creator-IDE 1.3. De belangrijkste toevoeging aan deze releases is de ondersteuning voor Symbian en integratie met het hierop gebaseerde S60-platform. Ook is de ondersteuning uitgebreid naar Windows 7 en Mac OS X 10.6 en Nokia‘s Linux-variant Maemo 5.

Qt is een C++-toolkit waarmee applicaties kunnen worden ontwikkeld voor de desktopvarianten van Windows, Windows CE, Linux en embedded Linux en Max OS X. Naast het maken van grafische interfaces biedt Qt bibliotheken voor dingen zoals netwerken, stringmanipulatie en XML-verwerking.

Naast de uitbreiding van ondersteunde platforms introduceert Qt versie 4.6 een aantal nieuwe features, zoals grafische effecten, een nieuw animatieraamwerk, ondersteuning voor gestures en multitouch-interfaces. De ondersteuning voor de Webkit-HTML-engine, waarmee device-interfaces kunnen worden ontwikkeld, is sterk verbeterd.

Ook zijn verschillende delen van de toolkit geoptimaliseerd. De ondersteuning voor grafische hardwareversnellers is uitgebreid. Voor Arm-processoren is er een Jit-engine toegevoegd om de Javascript-prestaties sterk te verbeteren.

De stabiele versies van beide softwarepakketten worden later dit kwartaal verwacht. Voor wie de ontwikkelingen op de voet wil volgen, is Nokia met een blog gestart op blog.qt.nokia.com.