Nieke Roos
23 May 2017

Onder de rook van Parijs heeft Qualcomm met partners een testbaan van honderd meter aangelegd waarop elektrische auto’s al rijdend zijn op te laden. In een proef slaagde het Amerikaanse rf-powerhouse erin om twee Renault Kangoos gelijktijdig draadloos van stroom te voorzien bij een snelheid van 100 km/u en met een vermogen van 20 kW. De inspanningen kaderen in het Europese KP7-project Feasibility Analysis and Development of On-road Charging Solutions for Future Electric Vehicles (Fabric).

De testbaan is opgebouwd uit vier 25 meter lange segmenten met een eigen stroomvoorziening. Elk segment bestaat weer uit veertien base array network-blokken, die magnetisch zijn gekoppeld aan de backbonekabel. Van de blokken steekt de energie over naar twee 10 kW-platen onder aan de auto, waarna een omzetter de 85 kHz ac als dc aanlevert aan het batterijmanagementsysteem van het voertuig. De infrastructuur in de weg heeft Qualcomm geïnstalleerd in samenwerking met het Franse instituut voor energietransitie Vedecom. Partner Renault heeft de voertuigkant voor zijn rekening genomen.

Qualcomm_Fabric

Interoperabiliteit

De geteste dynamic electric vehicle charging-oplossing (devc) is gebaseerd op de wireless electric vehicle charging-technologie (wevc) die Qualcomm heeft verworven met de overname van Haloipt. Deze Londense starter in inductieve energieoverdracht bouwde het wevc-systeem op basis van twintig jaar r&d aan de universiteit van Auckland en bij diens spin-off Auckland Uniservices. Qualcomm Nieuw-Zeeland heeft het concept opgepakt en bewezen bij lage snelheden, waarna het engineeringteam in München het heeft doorontwikkeld tot het devc-systeem voor het Fabric-project.

De Halo-technologie heeft interoperabiliteit hoog in het vaandel, aldus Qualcomm. Het Amerikaanse bedrijf zegt een systeem voor ogen te hebben dat onafhankelijk is van het type elektrische auto en de hardware van het wevc-oplaadpunt. In principe ondersteunt de technologie verschillende niveaus van vermogensoverdracht, verschillende voertuighoogtes – van lage sportauto tot suv – en verschillende infravormen – van helemaal op het wegdek tot helemaal erin. Meerdere eerstelijnstoeleveranciers aan de (elektrische-)auto-industrie hebben al een licentie genomen.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .