Paul van Gerven
27 February 2018

Samsung is begonnen met de bouw van een minimaal zes miljard dollar kostende euv-productielijn, waarop het in elk geval Qualcomms 5g-chipsets gaat produceren. Dat hebben de bedrijven gezamenlijk bekendgemaakt. De faciliteit in het Zuid-Koreaanse Hwaseong moet na halverwege 2019 klaar zijn en vanaf 2020 beginnen met opschaling van 7-nanometerproductie. De oplevering is aanzienlijk later dan gepland: in september beloofde Samsung nog eind dit jaar met euv-productie te beginnen. De scanners bestelde het eind vorig jaar bij ASML.

Samsung was het eerste bedrijf dat openlijk euv voor productiedoeleinden omarmde. Anders dan concurrent TSMC ontwikkelden de Koreanen geen 7-nanometervariant op basis van conventionele lithografie. Naar nu blijkt, is dat toch moeilijker gebleken dan gedacht. Door de resulterende vertraging hevelde Qualcomm een deel van zijn productie over naar TSMC, meldde zakenmedium Nikkei twee maanden geleden.

Samsung_fab
Samsungs fab-complex in Hwaseong

TSMC begon eind januari met de constructie van een 5-nanometerfab, die in 2020 operationeel moet zijn. De euv-variant van het 7-nanometerproces draait dan al. Tot een breuk in de lange relatie tussen Qualcomm en Samsung komt het echter niet zo snel, ook al omdat Samsung een van Qualcomms grootste klanten is.

Samsung belooft dat zijn 7-nanometerchips veertig procent dichter zijn dan hun 10-nanometervoorgangers, tot tien procent beter presteren dan wel 35 procent minder vermogen verbruiken.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .