Pieter Edelman
24 July 2017

Qualcomm komt steeds verder alleen te staan in zijn patentruzie met Apple. Het verzoek aan de Amerikaanse overheid eerder deze maand om de import van Iphones en Ipads te blokkeren, valt bijzonder slecht in de industrie. Onder meer Samsung, Microsoft, Google en nu ook Intel komen in het geweer tegen de maker van smartphone-socs.

De zaak gaat terug tot januari toen Apple in navolging van de Amerikaanse overheid besloot Qualcomm aan te klagen omdat het zou zijn dominante marktpositie en patentportfolio zou misbruiken. Zo zou Qualcomm van smartphonemakers eisen dat ze over al hun toestellen royalties betalen, ook modellen waar geen Qualcomm-producten in zitten. Ook zou het bedrijf zijn patenten alleen in licentie geven als royalties voor de hele portefeuille betaald worden, ook al wordt daar geen gebruik van gemaakt.

Apple besloot gelijk een miljard dollar minder over te maken naar San Diego, wat fors inhakte op de cijfers van Qualcomm. Daarna liep de zaak snel uit de hand, waarbij beide partijen elkaar met meerdere rechtszaken om de oren sloegen. Begin deze maand kwam het tot een voorlopig dieptepunt toen Qualcomm vroeg de Amerikaanse vroeg overheid om de import van sommige modellen Iphones te verbieden omdat die inbreuk zouden maken op zijn patenten.

De Computer & Communications Industry Association (CCIA), een industriegroep van onder meer Facebook, Google, Intel, Microsoft, NVidia, en Samsung heeft hier geen goed woord voor over. In een verklaring stelde de CCIA vorige week dat het verzoek van Qualcomm op niks minder neerkomt dan anticompetitief gedrag dat slecht is voor de hele industrie. Los daarvan schaart ook Intel zich achter Apple. Verwonderlijk is dat niet: het bedrijf is de grote concurrent van Qualcomm op het gebied van draadloosmodems voor de Iphone.