Paul van Gerven
24 January 2018

De Europese Unie heeft Qualcomm een boete opgelegd van 997 miljoen euro. De chipmaker betaalde miljarden aan Apple, zodat die niet elders ging shoppen voor lte-baseband-ic’s, stelt de Europese marktautoriteit. ‘Daardoor kon geen enkel bedrijf concurreren met Qualcomm in deze markt, ongeacht de kwaliteit van hun producten’, citeert Bloomberg een statement van eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging.

Het is de zoveelste boete die Qualcomm krijgt opgelegd van toezichthouders. Zuid-Korea en Taiwan gingen de EU voor, in China schikte het bedrijf en in de Verenigde Staten loopt een onderzoek. Apple was ondanks de voorkeursbehandeling niet tevreden heeft Qualcomm ook voor de rechter gesleept.

De boete uit Brussel maakt Qualcomm mogelijk kwetsbaarder voor een vijandige overname door Broadcom, dat claimt de relatie met Apple te zullen gladstrijken. Zodoende kan het ook invloed hebben op de overname van NXP door Qualcomm, waarvoor de EU overigens onlangs toestemming heeft verleend.

Qualcomm heeft aangekondigd in beroep te gaan.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .