Nieke Roos
17 August 2017

Qualcomm heeft Scyfer overgenomen, een Amsterdamse specialist in machine learning en deep learning. Met deze spin-off van de Universiteit van Amsterdam versterkt het Amerikaanse bedrijf zijn r&d op het gebied van kunstmatige intelligentie. Medeoprichter Max Welling verhuist mee naar Qualcomm, maar blijft verbonden aan de UvA als hoogleraar machine learning. Hij en de rest van het Scyfer-team blijven kantoor houden op het Science Park Amsterdam. De partijen hebben geen overnamebedrag bekendgemaakt.

Scyfer is in 2013 uitgesponnen uit de UvA door Welling, informaticapromovendus Taco Cohen, masterstudent kunstmatige intelligentie Tijmen Blankevoort en huidige ceo Jorgen Sandig. Het bedrijf is gespecialiseerd in slimme algoritmes voor automatische patroonherkenning in afbeeldingen. Op basis hiervan heeft het ai-oplossingen ontwikkeld voor bedrijven over de hele wereld en in verschillende domeinen, waaronder de fabrieksautomatisering, de gezondheidszorg en de financiële wereld. Zo gebruikt Tata Steel een kwaliteitsinspectiealgoritme van Scyfer om defecten te detecteren in staalplaten.

Qualcomm is geen onbekende in de hoofdstedelijke ai-scene. In 2014 nam het al Euvision Technologies over, leverancier van beeldclassificatiesoftware en eveneens uitgesponnen uit de UvA. En vorig jaar startten de Amerikanen samen met het Instituut voor Informatica van de Amsterdamse universiteit het Quva-lab. Hier doen ze onderzoek naar geavanceerde machine learning-technieken voor de verwerking van sensordata, waaronder beeldherkenning op mobiele en ingebouwde systemen.

‘We zijn zo’n tien jaar geleden gestart met fundamenteel onderzoek op het gebied van kunstmatige intelligentie’, aldus Matt Grob, technologiebaas van Qualcomm. ‘Onze huidige producten ondersteunen een breed scala aan ai-functionaliteit, van computervision en de verwerking van natuurlijke taal tot malwaredetectie, op een verscheidenheid aan devices – van smartphones tot auto’s. Nu verruimen we onze researchblik naar toepassingsgebieden als draadloze connectiviteit, powermanagement en fotografie.’

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Met zijn r&d focust Qualcomm op on-device ai – behalve op smartphones en in auto’s bijvoorbeeld ook in robots. Dit biedt voordelen als directe respons, hogere betrouwbaarheid, betere waarborging van de privacy en efficiënt gebruik van de bandbreedte. Het Amerikaanse bedrijf werkt onder meer aan neurale netwerken voor semi-supervised en unsupervised training, gedistribueerd leren en privacybescherming, aan netwerkoptimalisatie en aan gespecialiseerde hardwarearchitecturen voor snellere en energiezuinigere machine learning in embedded devices.