Pieter Edelman
11 December 2012

Marktleiders NXP en Inside Secure krijgen er een geduchte concurrent bij in de markt voor NFC-controllers: Qualcomm-dochter Atheros onthult een IC dat volgens het bedrijf aanmerkelijk beter presteert op het gebied van energiegebruik, ruimte en afscherming. Eerder mengden ook al Broadcom en TI zich in deze steeds lucratiever wordende markt. Qualcomm denkt halverwege volgend jaar in volumeproductie te kunnen gaan met zijn QCA1990.

Volgens Qualcomm is zijn IC twee keer zo klein als de concurrentie en maken de RF-prestaties een maar liefst acht keer zo kleine antenne mogelijk. Tegenover NFC World claimt Qualcomm bovendien dat telefoonmakers de ferriet-afscherming van de antenne achterwege kunnen laten, een component van enkele tientallen centen. Dat zou de oplossing interessant maken voor midrange smartphones.

Het IC wordt als losse component op de markt gezet, maar Qualcomm zegt (uiteraard) dat het zeer zeer goed integreert met zijn eigen applicatieprocessoren en zijn communicatiechips. Evenwel conformeert de controller zich zo veel mogelijk aan de NFC-standaarden en -interfaces om overweg te kunnen met de componenten van andere partijen. Het secure element, het IC waar de NFC-applicaties worden opgeslagen, moet ook van andere partijen komen zoals Infineon – de marktleider op dit gebied – of NXP.