Paul van Gerven
20 February 2018

Qualcomm is bereid vijf miljard dollar meer te betalen voor NXP. In een deal met negen grootaandeelhouders, samen goed voor 28 procent van de aandelen, stemt het Amerikaanse bedrijf in met een verhoging van het overnamebedrag naar 44 miljard dollar, zestien procent meer dan de 39 miljard dollar die eind 2016 geleden werd overeengekomen. Ook Elliot Capital Management, het hedgefonds dat het verzet leidde tegen de eerder afgesproken prijs, en het bestuur van NXP zetten hun handtekening.

In de nieuwe overeenkomst is tevens geregeld dat Qualcomm genoeg heeft aan zeventig procent van de NXP-aandelen om de overname door te zetten. Eerder lag die drempel op tachtig procent.

NXP_chip_op_bord

Door de prijsverhoging en de aanpassing van de voorwaarden is de kans dat de overname doorgaat sterk toegenomen. Aandeelhouders hebben tot 5 maart om hun stukken aan te melden. De dag erop organiseert Qualcomm zijn jaarlijkse aandeelhoudersvergadering.

De kans dat Broadcom er op zijn beurt in slaagt om Qualcomm in te lijven, is door de manoeuvre juist kleiner geworden. Broadcom heeft aangegeven zijn bod in te trekken als Qualcomm zijn bod op NXP zou verhogen. Het bedrijf schrijft echter in een verklaring zich nog te beraden op een reactie.

 advertorial 
Microchip

Device lifecycle management for fleets of IoT devices

Microchip gives insight on device management, what exactly is it, how to implement it and how to roll over the device management during the roll out phase when the products are in the field. Read more. .

Enigszins pikant is dat Qualcomm ingaat tegen advies van Institutional Shareholder Services (ISS), dat de belangen van grote beleggers behartigt. ISS adviseerde weliswaar NXP hoe dan ook over te nemen, maar ook om met Broadcom in gesprek te blijven. Beide bedrijven zouden het daarom eens moeten worden over de prijs van NXP.

Update: Broadcom heeft inmiddels gereageerd. De belager verlaagt zijn bod op de Qualcomm-NXP-combinatie met vier miljard dollar.