Pieter Edelman
14 October 2013

Wereldmarktleider in mobiele processoren Qualcomm komt op korte termijn met een chipontwerp voor neurale netwerken, heeft CTO Matt Grob op de Emtech-conferentie in Cambridge gezegd. Veel details over het initiatief zijn nog niet bekend gemaakt, maar het Qualcomm Zeroth-ontwerp moet neuraal-netwerktoepassingen zoals beeld- en spraakherkenning en lerende systemen efficiënt kunnen implementeren. Binnen een jaar wil het bedrijf uit San Diego de softwaretools beschikbaar maken om toepassingen hiervoor te ontwikkelen.

Neurale computing staat de laatste jaren opnieuw in de belangstelling vanwege de recente praktische successen, bijvoorbeeld in spraakherkenning of het interpreteren van de verkeerssituatie uit camerabeelden. Een CPU-architectuur, waarbij een enkele complexe rekenkern razendsnel seriëel instructies verwerkt, verschilt echter fundamenteel van een neuraal-netwerkontwerp, waar de data door een zeer groot parallel netwerk van simpele rekenkernen stroomt.

Op welke manier Qualcomm dit probleem aan wil pakken en hoe ver het gaat in het nabootsen van zenuwcellen, heeft het niet bekend gemaakt. Via intensieve samenwerking met Brain Corporation is het laagniveau gedrag van zenuwcellen voor visie en motorcontrole gevat in hoogniveau wiskundige modellen en softwaretools; het ziet er dus niet naar uit dat Qualcomm dit laagniveau gedrag in hardware wil nabootsen.

Qualcomm zegt dat de technologie in verschillende vormen beschikbaar komt. In eerste instantie richt de fabless het initiatief op robotica, maar op langere termijn wil het de hardware in zijn systeemchips integreren voor gebruik in smartphones en tablets.

 advertorial 

Free webinar ‘Modernizing your code base with C++20’

As many production tool chains now adopt C++20 features, the potential this brings is unlocked. What advantages can recent versions offer to your code base? In this webinar we’ll look at the great improvements C++ has gone through and how features like concepts and ranges can transform your code. Register for video access.